Skip to content

Ik denk nog vaak aan gebruik, hoe kan ik deze gedachten veranderen?

Beste deelnemer,

Het is moeilijk te voorspellen hoe lang deze gedachten blijven aanhouden. Bij de een verdwijnen ze korte tijd nadat ze gestopt zijn, bij de ander kan het lang duren. Dit komt omdat je zo aan het gebruik gewend bent geraakt dat je geheugen de neiging heeft om omstandigheden in verband te brengen met gebruik. Denk aan het tegenkomen van bepaalde personen, een plek waar je in het verleden vaak gebruikte, een gedachte, een emotie, een uitspraak die iemand doet, etc. Je brein is in staat om pijlsnel verbanden te leggen met gebruiken, vaak voordat je er erg in hebt. 

De enige manier om van die gedachten af te komen is door niet te gebruiken op momenten dat je vroeger misschien wel zou gebruiken. Op die manier leer je je brein af dat er in bepaalde situaties gebruikt wordt. De gedachten moeten dus "slijten". Ze nemen vanzelf af en worden vervangen door andere onbewuste gedachten. Je moet je geest dus als het ware opnieuw "trainen" om andere gedachten te hebben.

Dit kan best moeilijk zijn. Soms kunnen de gedachten die opkomen in je hoofd ervoor zorgen dat je trek krijgt. Dit noemen we niet-helpende gedachten. Je kan jezelf leren om deze om te buigen naar helpende gedachten. In fase 5 van het programma ga je hiermee aan de slag. Hieronder vind je een uitgebreide uitleg over hoe je dit het beste kunt doen. Misschien staan er dingen tussen waar je wat aan hebt.

Groet,
Team Zelfhulp

Feedback and Knowledge Base