Skip to content

Ik drink niet dagelijks, maar heb geen rem in het weekend, hoe ga ik hier mee om?

Beste deelnemer,

Goed dat je deze vraag stelt. Je bent niet de enige die hiermee worstelt. Veel mensen weten van zichzelf dat ze geen rem hebben als ze beginnen met drinken. Hierdoor drinken ze niet dagelijks maar als ze dan wel drinken, drinken ze altijd te veel. Daarom is helemaal stoppen met drinken soms makkelijker dan minderen met drinken. Zodra je alcohol drinkt vallen de remmen weg en loop je het risico meer te drinken. Helemaal niks drinken is dan makkelijker.

Wanneer is bepaald gedrag een verslaving en wanneer is het alleen een lastige gewoonte of dwangmatig gedrag? Als je alleen in het weekend gebruikt, kun je misschien niet van een verslaving spreken. Wel geeft veel drinken in korte tijd lichamelijke risico's. Als je in het weekend veel drinkt kan het verleidelijker zijn om ook op andere momenten (bijvoorbeeld doordeweeks) te gaan drinken. Daarnaast kan het zijn dat je je weekend minder leuk vindt als je niet drinkt. Dat is een lichte vorm van geestelijke afhankelijkheid. De grens tussen deze twee gebieden is niet duidelijk te trekken. Een gewoonte kan dwangmatig worden en dan geleidelijk aan veranderen in een verslaving.

Kwartaaldrinkers

Sommige mensen ontwikkelen een strategie om het gebruik in de hand te houden. Een voorbeeld hiervan is 'kwartaaldrinken'. Iemand die doet staat zichzelf toe elk jaar een paar keer uitzonderlijk veel te drinken. Zij drinken maanden niet en nemen een week vrij waarin ze dan heel veel drinken. Op die manier houden ze het vol om op andere momenten niet te drinken. In feite kun je dit gebruik problematisch noemen. Het problematische kan zich afspelen in het optreden van gezondheidsklachten door het alcoholgebruik, maar bijvoorbeeld ook wanneer naasten zich zorgen maken. Als je deze mensen zou zien in de periode dat ze niet drinken zou je niet denken dat ze verslaafd zijn. Toch hebben ze te maken met problematisch gebruik. Deze vorm van afhankelijkheid wordt ook wel epsilon-alcoholisme genoemd. Herken je jezelf in deze vorm van gebruik, weet dan dat je hier ook hulp bij kunt krijgen. Overweeg eens een gesprek met huisarts of een instelling voor verslavingszorg.

Binge drinken

Bij weekend gebruik moet je niet alleen letten op verslaving. Alcohol en drugs hebben ook allerlei lichamelijke risico’s. Zo is in korte tijd veel drinken, ook wel binge drinken genoemd, riskant.

Hoe ga je hier mee om?

Voor omgaan met binge drinken gelden dezelfde uitgangspunten als voor dagelijks drinken. Maak duidelijke afspraken met jezelf voorafgaand aan een avond waarop je in de verleiding gaat komen om te drinken. Bijvoorbeeld: ik drink vanavond niet meer dan X glazen. Probeer jezelf hieraan te houden. Beloon jezelf de volgende dag als het gelukt is door bijvoorbeeld iets leuks te gaan doen of iets lekkers te kopen. Je kunt jezelf 'straffen' door bijvoorbeeld een vervelend klusje te gaan doen als het niet is gelukt, bijvoorbeeld een huishoudelijke klus. Bespreek daarnaast je voornemen met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld een goede vriend. Die kan je eventueel helpen door bijvoorbeeld geen drank aan te bieden of samen met jouw frisdrank te bestellen tussendoor.

Is het toch een keer niet gelukt om je aan je afspraak te houden? Laat de moed dan niet zakken! Zie het als een leermoment en probeer te achterhalen waarom het niet is gelukt. Neem dit mee en bereid je voor op de volgende keer. Mocht het toch telkens weer niet lukken, dan kun je overwegen om helemaal te stoppen met drinken. Alcohol heeft namelijk de eigenschap om remmingen (bijvoorbeeld niet meer dan x glazen drinken) te verdoven. Mogelijk is stoppen makkelijker vol te houden dan minderen. Ook zou je even kunnen bellen met Jellinek voor een persoonlijk advies. Je kunt bellen met het Jellinek Advieslijn van ma t/m vrij tussen 09.00-11.00 en 15.00-17.00.

Groet,
Het Jellinek Zelfhulp Team

Feedback and Knowledge Base