Skip to content

Hoe blijf ik gemotiveerd?

Beste deelnemer,

Gemotiveerd blijven tijdens het stoppen kan soms moeilijk zijn. Daar lopen veel mensen tegenaan. Motivatie wordt namelijk sterk beïnvloed door de verslaving. En die verslaving is het ene moment veel meer merkbaar dan het andere.

Het ene moment kun je sterk gemotiveerd zijn om te stoppen, bijvoorbeeld wanneer je de nadelige effecten van het gebruik merkt. Het andere moment zakt je motivatie weer weg. Dit komt vaak door de onderliggende drang om te gebruiken. Dit onderdrukt in je brein letterlijk je motivatie om te stoppen.

Houd er dus rekening mee dat je motivatie af en toe minder zal zijn. Je zult soms weer trek krijgen. Je zult dan de redenen die je had bedacht om te stoppen minder belangrijk vinden. Om te voorkomen dat je op zo'n moment toch weer gaat gebruiken, is het van belang om de opdrachten in het programma zo goed mogelijk te volgen.

Je leert in de opdrachten wat je op zo'n moment het beste kunt doen. Lees daarom als je trek hebt je gemaakte opdrachten weer eens door. Je zult zien dat je motivatie dan weer terug komt. Lukt het een keertje niet en maak je een uitglijder? Laat je daar dan niet door ontmoedigen, zie het als een belangrijk leermoment en een kans om je plan bij te werken. Bedenk wat er voor zorgde dat weer bent gaan gebruiken en probeer te bedenken wat je kunt doen om dit de volgende keer te voorkomen.

Je kunt ook terecht in het forum met de vraag hoe je gemotiveerd blijft. Je zult zien dat je niet de enige bent die hier mee worstelt. Wellicht hebben anderen nuttige tips voor je.

Groet,
Team Zelfhulp

Feedback and Knowledge Base