Skip to content

Hoe blijf ik gemotiveerd?

Beste deelnemer,

Gemotiveerd blijven tijdens het stoppen kan soms moeilijk zijn. Daar lopen veel mensen tegenaan. Je motivatie wordt sterk beïnvloed door de verslaving. 

Het ene moment kun je sterk gemotiveerd zijn om te stoppen, bijvoorbeeld wanneer je de nadelen merkt. Het andere moment zakt je motivatie weer weg. Dit komt vaak door de drang om te gebruiken. Dit onderdrukt in je brein letterlijk je motivatie om te stoppen.

Houd er dus rekening mee dat je motivatie af en toe minder zal zijn. Je zult soms weer trek krijgen. Je zult dan de redenen die je had bedacht om te stoppen minder belangrijk vinden. Om te voorkomen dat je op zo'n moment toch weer gaat gebruiken, is het belangrijk om de opdrachten in het programma te volgen.

Je leert in de opdrachten wat je dan zo'n moment het beste kunt doen. Lees daarom als je trek hebt je gemaakte opdrachten opnieuw. Je zult zien dat je motivatie dan weer terug komt. Lukt het een keertje niet en maak je een uitglijder? Laat je daar dan niet door ontmoedigen, zie het als een leermoment. En een kans om je plan bij te werken. Bedenk wat er voor zorgde dat je weer gebruikte en bedenk wat je kunt doen om dit de volgende keer niet te doen.

Je kunt ook terecht in het forum met de vraag hoe je gemotiveerd blijft. Je zult zien dat je niet de enige bent die hier mee worstelt. Wellicht hebben anderen nuttige tips voor je.

Groet,
Team Zelfhulp

Feedback and Knowledge Base