Doorgaan naar artikel

Ontwenningsverschijnselen bij cannabis

Lange tijd is gedacht dat hasj en wiet alleen tot geestelijke verslaving zou kunnen leiden. Dit klopt niet. Je kan ook lichamelijk klachten krijgen na het stoppen met cannabis. De ontwenningsverschijnselen kunnen 2 weken duren. De ontwenningsverschijnselen zijn nooit levensbedreigend. Ontwenningsverschijnselen kunnen bestaan uit: slecht slapen, zweten, onrust, prikkelbaarheid en angst. Ook kan je last krijgen van maagklachten.

Wat kan ik doen tegen ontwenningsverschijnselen bij stoppen met cannabis?
Er is niet echt een recept om met deze verschijnselen om te gaan. Probeer vooral gezond te leven, dus veel sporten, goed slapen en gezond eten en drinken. Ook helpt het om te ontspannen met bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen. 

Je kan je zelf ook proberen af te leiden in deze periode. Ga wat vaker langs familie of doe wat leuks. Het helpt ook om je voor bereiden op die vervelende verschijnselen: weet dat het komt maar weet ook dat het weer overgaat. Je zult even door de zure appel heen moeten bijten. 

Voorkom verlies van motivatie
Doordat je je naar voelt kan het gebeuren dat je de motivatie verliest en toch weer begint met blowen. Om dit te voorkomen kan je ervoor zorgen dat het stoppen of minderen ook een aantal positieve gevolgen met zich mee brengt. Je kan dit doen door jezelf te belonen voor je inspanningen. Maak de beloning zo aantrekkelijk mogelijk voor jezelf, maar kies wel iets dat haalbaar is. 

Feedback en Kennisbank