Doorgaan naar artikel

In 1 keer of geleidelijk stoppen met drinken

Wat is beter? In één keer of geleidelijk stoppen met drinken?

Als je hebt besloten om te stoppen met alcohol drinken, dan is het goed om echt meteen te stoppen vanaf dag 1.

Je loopt dan niet het risico dat je steeds weer moet beslissen of je wel of niet zult gaan drinken en hoeveel. Je maakt het voor jezelf gemakkelijker door echt radicaal te stoppen, hoewel je misschien denkt dat dit moeilijker is.

Vaak is de wens om geleidelijk te stoppen ook een vorm van uitstel-gedrag en zijn er altijd wel bepaalde komende gebeurtenissen (een verjaardag, Oud & Nieuw, etc.) of stress situaties, die als reden gezien worden om 'nu nog even niet' te stoppen. Maar wist je dat gevoelens van stress en depressiviteit juist ook het gevolg kunnen zijn van teveel alcohol drinken? Als je het drinken achterwege laat, verdwijnen geleidelijk ook de lichamelijke onlust- en stress gevoelens en kan depressiviteit ook verdwijnen. En daarmee ook de reden om die gevoelens weer weg te willen drinken. Je doorbreekt daardoor de cirkel op een positieve manier.

Heb je in de afgelopen tijd of misschien jarenlang elke dag veel alcohol gebruikt en wil je dan in 1 keer stoppen? Doe dit dan bij voorkeur in overleg met je huisarts. Het kan namelijk zijn dat je last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Tijdelijke medicatie of geruststelling kan helpen om je door deze eerste moeilijke periode heen te helpen. Doe de anonieme zelftest op de website van Alles over Drinken. Of kijk eens naar de Online Zelfhulp Alcohol om te kijken welke hulp het beste bij je past.

Je huisarts kan je ook verwijzen naar een instelling voor verslavingszorg, die je met kortdurende hulp en medische begeleiding kan helpen de eerste maanden goed door te komen.

Houd goed je lichamelijke signalen en klachten in de gaten. Lichte onthoudingsverschijnselen zijn normaal en gaan normaliter na een week weer over.

Zorg voor goede lichaamsbeweging, let op gezonde voeding en drink veel water. Je zult op den duur weer beter gaan slapen. Probeer een goed dag- en nachtritme in te bouwen in je leven. Ga pas naar bed als je echt moe bent, maar sta elke dag op een vast moment en bij voorkeur vroeg op. In het begin is het dan lastig opstaan, maar je zult dan 's avonds eerder moe worden en steeds vroeger naar bed gaan, totdat je op een gegeven ogenblik een vast tijdstip kunt bepalen om te gaan slapen en om op te staan. Dit ritme zorgt voor structuur van je dag,

Lees op de Jellinek website meer over de onthoudingsverschijnselen die je kunt voelen, hoe lang die kunnen duren en hoe je er mee om kunt gaan.

Feedback en Kennisbank