Skip to content

Hoe ga ik om met zin in roken?

Beste deelnemer,

Zin in roken is een van de eerste dingen die je merkt als je stopt met roken. Realiseer je dat zo’n moment maar enkele minuten duurt. Zit het uit. Het duurt niet zo lang. Je zult merken dat het verlangen opkomt, zijn hoogste punt bereikt en weer verdwijnt.

Als je pas gestopt bent heb je vaker zin in een sigaret dan na een paar weken. Na verloop van tijd krijg je steeds minder vaak zin. En op den duur is de zin helemaal weg. Bedenk in het begin dat de ”pijn van het niet toegeven aan de zin ” maar enkele minuten duurt. Wees sterk en zoek wat afleiding. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of lezen.

Dingen die op moeilijke momenten kunnen helpen zijn: zorgen voor voldoende lichamelijke ontspanning (wandelen, zwemmen of fietsen) en zoek afleiding (ga bijvoorbeeld een boek lezen, of bel iemand). Beloon jezelf ook met het geld dat je uitspaart. Ga leuke dingen doen of geef jezelf iets. Stort het geld dat je uitspaart in een potje en koop er iets leuks van.

Was je een flinke roker van zo'n meer dan 10 sigaretten per dag? Ondersteuning met nicotinevervangers kan dan helpen om de trek in nicotine te verminderen. Informeer ernaar bij je huisarts en apotheker. Nicotinevervangers zijn zonder recept verkrijgbaar. Start er meteen mee als je stopt met roken. Volg goed de doseeraanwijzingen op de verpakking.

Heb je toch iets meer hulp nodig? Lees tips en meer over de andere mogelijkheden bij Jellinek.

Groet,
Team Zelfhulp

Feedback and Knowledge Base