Doorgaan naar artikel

Je maakt je zorgen over iemand in je omgeving die teveel blowt?

Beste deelnemer,

Je maakt je zorgen om iemand die te veel blowt. Misschien zie je het slechter gaat met deze persoon. Wat kun je dan doen om te helpen?  

Het belangrijk om te weten dat het de verantwoordelijkheid is van de persoon zelf om in te zien dat er een probleem is. Wel kun je als familie, vriend of bekende helpen om de de balans op te maken. Bijvoorbeeld van de voordelen en de nadelen van het blowen. Blowen heeft een voordeel, anders zou hij of zij niet blowen. Omdat mensen in de omgeving zich zorgen maken, hebben ze het vooral over de nadelen van het blowen. De persoon voelt zich daardoor aangevallen en gaat meteen in de verdediging. Hierdoor gaat de persoon niet het gevecht aan met zichzelf, maar met de omgeving.  

Herken je dit?
Vaak ontstaat een situatie waarin mensen in de omgeving voor de persoon blijven zorgen:
  • Het huis van degene die blowt is vies en jij gaat het opruimen;
  • Jij doet de boodschappen en zet het vuil aan de straat;
  • Iemand wil stoned achter het stuur stappen en jij verstopt de autosleutels;
  • Degene die blowt heeft zich verslapen en jij belt zijn werk of afspraak af.
Je hebt zelf vast een eigen voorbeeld. Het is begrijpelijk dat je dit allemaal doet. Maar wat je hiermee bereikt is dat de persoon doorgaat met blowen. Want er is altijd wel iemand die het oplost.

Valkuil
Deze situatie is een valkuil, omdat je je zorgen maakt en ook geeft om de persoon. Jij bent alleen verantwoordelijk voor jezelf. Je kunt iemand anders gedrag niet veranderen, maar wel je eigen gedrag. Ook jij moet de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en goed voor jezelf zorgen, anders ga je er zelf aan onderdoor.  

Verantwoordelijkheid terug naar de ander
De persoon moet zelf de negatieve gevolgen gaan ervaren van zijn/haar gedrag. En de noodzaak om zelf iets te gaan doen aan het blowen. Als de omgeving een stap terug doet, zie je vaak dat het gedrag van degene die blowt verandert. Woon je samen? Je kunt alleen met de relatie doorgaan als jullie beide veranderen. Jij moet stoppen met zorgen, de ander moet stoppen met blowen. Zoek in dat geval samen hulp, zodat ook jij steun krijgt. Bespreek dit met jullie huisarts. De huisarts kan jullie verder verwijzen.  

Het gesprek
Zorg voor een moment dat de persoon nuchter is. Zie je dat er tegen de afspraak in toch is geblowt, wordt dan niet boos, maar maak een nieuwe afspraak. Open het gesprek dat je je zorgen maakt over het blowen. Het geeft niet dat je misschien wat zenuwachtig bent. Stel open vragen, zonder oordeel. Dit is natuurlijk best wel lastig. Lees hier meer tips: Gesprekstips - Jellinek

Hulp bij Jellinek
Wil iemand weten welke hulp Jellinek biedt? Neem dan eens een kijkje op onze website: Behandeling - Jellinek Jellinek is er ook voor jou als naaste. We organiseren het hele jaar door avonden voor familie en bekenden van verslaafden. Lees hier meer over op: Naasten - Jellinek

Noodsituatie?
Zijn de omstandigheden echt uit de hand gelopen en is er sprake van een noodsituatie? Schakel dan de huisarts in en vraag om acute hulp. De huisarts zal dan zelf zijn patiënt bezoeken en kan dan een traject in gang zetten, waarin direct hulp geboden zal worden, als die noodzakelijk is.

Groet,
Team Zelfhulp

Feedback en Kennisbank