Doorgaan naar artikel

Je maakt je zorgen om iemand in je omgeving die teveel drinkt?

Beste deelnemer,

Je maakt je zorgen om iemand die te veel drinkt. Misschien zie je het slechter gaat met deze persoon. Wat kun je dan doen om te helpen?  

Het belangrijk om te weten dat het de verantwoordelijkheid is van de persoon die drinkt zelf om in te zien dat er een probleem is. Wel kun je als familie, vriend of bekende helpen om de balans op te maken. Bijvoorbeeld van de voordelen en de nadelen van het alcoholgebruik. Alcohol drinken heeft een voordeel, anders zou hij of zij niet drinken. Omdat mensen in de omgeving zich zorgen maken, hebben ze het vooral over de nadelen van het drinken. De persoon die drinkt voelt zich daardoor aangevallen en gaat in de verdediging. Hierdoor gaat de persoon die drinkt niet het gevecht aan met zichzelf, maar met de omgeving.   

Herken je dit?
Vaak ontstaat een situatie waarin mensen in de omgeving voor de ander blijven zorgen:
  • Het huis van de drinker is vies en jij gaat het opruimen;
  • Jij doet de boodschappen en zet het vuil aan de straat; 
  • Iemand wil met drank op achter het stuur stappen en jij verstopt de autosleutels; 
  • Je vindt flessen met drank en je spoelt deze door de gootsteen; 
  • De drinker heeft zich verslapen en jij belt zijn werk of afspraak af. 
Je hebt zelf vast een eigen voorbeeld. Het is begrijpelijk dat je dit allemaal doet. Maar wat je hiermee bereikt is dat de ander doorgaat met drinken. Want er is altijd wel iemand die het oplost.

Valkuil
Deze situatie is een valkuil, omdat je je zorgen maakt en ook geeft om de persoon. Jij bent alleen verantwoordelijk voor jezelf. Je kunt iemand anders gedrag niet veranderen, maar wel je eigen gedrag. Ook jij moet de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en goed voor jezelf zorgen, anders ga je er zelf aan onderdoor.  

Verantwoordelijkheid terug naar de ander
De persoon moet zelf de negatieve gevolgen gaan ervaren van zijn/haar gedrag. En de noodzaak om zelf iets te gaan doen aan het alcoholgebruik. Als de omgeving een stap terug doet, zie je vaak dat het gedrag van de persoon die drinkt verandert. Woon je samen? Je kunt alleen met de relatie doorgaan als jullie beide veranderen. Jij moet stoppen met zorgen, de ander moet stoppen met drinken. Zoek in dat geval samen hulp, zodat ook jij steun krijgt. Bespreek dit met jullie huisarts. De huisarts kan jullie verder verwijzen.   

Het gesprek
Zorg voor een moment dat de persoon nuchter is. Zie je dat er tegen de afspraak in toch is gedronken, wordt dan niet boos, maar maak een nieuwe afspraak. Open het gesprek dat je je zorgen maakt over het alcoholgebruik. Het geeft niet dat je misschien wat zenuwachtig bent. Stel open vragen, zonder oordeel. Dit is natuurlijk best wel lastig. Lees hier meer tips: Gesprekstips - Jellinek

Hulp bij Jellinek
Wil iemand weten welke hulp Jellinek biedt? Neem dan eens een kijkje op onze website:  Behandeling - Jellinek Jellinek is er ook voor jou als naaste. We organiseren het hele jaar door avonden voor familie en bekenden van verslaafden. Lees hier meer over op: Naasten - Jellinek

Noodsituatie?
Zijn de omstandigheden echt uit de hand gelopen en is er sprake van een noodsituatie? Schakel dan de huisarts in en vraag om acute hulp. De huisarts zal dan zelf zijn patiënt bezoeken en kan dan een traject in gang zetten, waarin direct hulp geboden zal worden, als die noodzakelijk is.

Groet,
Team Zelfhulp

Feedback en Kennisbank