Hoe werkt de zelfhulp?

Beste deelnemer,

Aan het begin van je deelname aan de Jellinek Online Zelfhulp heb je bij het inschrijven jouw persoonlijke doelen ingevuld. Wanneer je voor het eerst inlogt krijg je eerst een rondleiding door op het dashboard (links bovenin) te klikken. Je raakt hierdoor bekend met de verschillende onderdelen in het programma.

Het programma bestaat uit:

Dagelijkse opdracht

Je dagelijkse opdracht is het invullen van Trek en gebruik met de button 'Trek en gebruik registreren'. Met deze knop rechtsboven in je programma kun je elke dag invoeren of je wel of geen trek (zin) had en of je toen wel of niet hebt gebruikt (gedronken/gerookt/geblowd/gesnoven/gegokt). Als je een dag geen Trek en gebruik heeft ingevuld, dan stuurt het programma je vanzelf een herinneringsemail toe, waarmee je heel makkelijk naar jouw Trek en gebruik formulier kunt gaan. Wilt je overigens deze dagelijks emails niet ontvangen? Log dan in, klik in jouw programma rechtsboven op je naam en Instellingen en verander daar de email-instellingen. Sla deze op met de button 'Opslaan' onderaan de pagina.

Hoe werkt Trek en gebruik registreren?
  1. Log in op jouw programma
  2. Klik (rechtsboven) op de oranje button Trek en gebruik registreren
  3. Kies het dagdeel waarop je iets wilt invoeren (je hoeft niet voor elk dagdeel iets in te vullen, maar dit geeft je later wel het beste inzicht in jouw situatie en risico's)
  4. Vul nu de rest van het formulier in door de link "Je hebt nog geen trek en gebruik geregistreerd. Vul je trek en gebruik in" aan de linkerkant van het tegeltje aan te klikken
  5. Klik als je klaar bent op onder het formulier op Registratie opslaan

Weekopdrachten
Er zijn in het programma 6 maakopdrachten. Deze 6 maakopdrachten komen een voor een beschikbaar. Elke week een. De opdrachten die je per week doet, hoef je slechts één keer en niet elke dag uit te voeren. Maar je kunt deze opdrachten wel bekijken, bewerken en veranderen, als je dat wilt. Elke week komen er een nieuwe opdrachten vrij. Om bij je maakopdrachten te komen klik je op de button 'Opdrachten' links bovenin.

Vrijwillige opdrachten
In je Dashboard vind je ook vrijwillig uit te voeren opdrachten. Deze opdrachten zijn: schrijven in je dagboek, het forum bezoeken en je profiel verder invullen op de pagina Instellingen van je programma. Dit levert ook punten op in jouw succesmeter. Let op, alleen het forum bezoeken levert geen punten op, maar wel als je zelf ook een bericht schrijft of reageert op andere forumberichten.

Leesopdrachten
Om je verder te ondersteunen bij alles wat je zo kunt tegenkomen in het dagelijkse leven, als je dit programma volgt, zijn er ook diverse leesopdrachten. Deze vind je als je in het bovenste menu op Opdrachten klikt. Nu verschijnen onder in je beeld de leesopdrachten, die je kunt aanklikken om de tekst te openen.
Als je een opdracht hebt aangeklikt en gelezen, dan kun je dit zien aan de markering met een groot licht groen aanvinksymbool. Als je weer op Opdrachten klikt in de bovenste menubalk en scrollt dan naar beneden, dan zie je daardoor welke leesoefening(en) je al hebt gedaan.

Waar vind ik de opdrachten?
Je vindt de opdrachten door te klikken op het menu-item 'Opdrachten' bovenaan in het programma. Je ziet dan een lijst van de opdrachten die je al hebt gedaan en die je weer kunt openen en bewerken. Vergeet niet als je iets verwijdert of toevoegt, de opdracht vervolgens op te slaan met de button 'Opslaan ....' helemaal onderaan je programma.

Resultaten

Als je bent ingelogd in het programma, klik dan op Resultaten bovenin het menu. Je opent dan o.a. een grafiek. Je kunt met je muis bewegen over de tijdlijn (de horizontale as van de grafiek) van je 42 dagen durende deelname. In de mouse over tekst die dan verschijnt zie je jouw doel en je consumptie op de dag van de tijdlijn waar je met je muis overheen beweegt.

We gaan hier nog een gebruiksvriendelijker oplossing voor ontwikkelen, zodat deelnemers die hebben gekozen voor een afbouwschema gemakkelijker kunnen zien volgens welk schema zijn hun gebruik aan het afbouwen zijn. Onze excuses voor het mogelijke ongemak dat je hierdoor ondervindt.

Bekijk hier hoe de zelfhulp werkt.