Skip to content

Vermoeidheid na stoppen met alcohol

De meeste mensen die stoppen met drinken hebben in het begin moeite met slapen. Na een aantal dagen en soms pas weken, herstelt dit zich weer. Door het drinken van alcohol is het natuurlijke slaapritme erg verstoord. Het lichaam heeft tijd nodig om dit weer te herstellen. Dit wordt een onthoudingsverschijnsel genoemd. Lichte onthoudingsverschijnselen zijn normaal en komen vaak voor. Meestal verdwijnen lichte ontwenningsverschijnselen na ongeveer een week.

Hoe lang de ontwenningsverschijnselen duren en hoe hevig ze zijn heeft onder andere te maken met hoe lang en hoeveel er gedronken is, de lichamelijke conditie en gevoeligheid. Houd dus goed je lichamelijke signalen en klachten in de gaten. Accepteer dat dit een moeilijke periode is en dat je de komende tijd slecht zult slapen en houd er in je dagelijkse bezigheden rekening mee. 

Zorg in ieder geval voor goede lichaamsbeweging, let op gezonde voeding en drink veel water. Dit laat de ontgifting sneller verlopen doordat de stofwisseling in het lichaam wordt gestimuleerd. 
Verschuif niet je dag-en nachtritme; ga dus niet overdag slapen en probeer een goed dag- en nachtritme in te bouwen in je leven. Ga pas naar bed als je echt moe bent, maar sta elke dag op een vast moment en bij voorkeur vroeg op. In het begin is het dan lastig opstaan, maar je zult dan 's avonds eerder moe worden en steeds vroeger naar bed gaan, totdat je op een gegeven ogenblik een vast tijdstip kunt bepalen om te gaan slapen en om op te staan. Dit ritme zorgt voor structuur van je dag. En doe 's avonds iets anders dan dat je gewend bent, ga bijvoorbeeld nog even rustig een blokje omlopen en drink daarna nog een beker warme melk met honing of anijs. 

Betrek ook je partner, kinderen en eventueel een goede vriend bij je pogingen met de drank te stoppen. Het is belangrijk dat naasten weten wat je doormaakt en je eventueel daarin kunnen steunen. Wanneer je last hebt van zwaardere ontwenningsverschijnselen. Of de verschijnselen houden erg lang aan. Ga dan toch even langs je huisarts. Tijdelijke medicatie of geruststelling kan helpen om je door deze eerste moeilijke periode heen te helpen. De huisarts kan je eventueel ook verwijzen naar een instelling voor verslavingszorg, die je met kortdurende hulp en medische begeleiding kan helpen de eerste maanden goed door te komen.

Lees op de Jellinek website meer over de onthoudingsverschijnselen die je kunt voelen, hoe lang die kunnen duren en hoe je er mee om kunt gaan.

Feedback and Knowledge Base