Doorgaan naar artikel

Niet slapen na stoppen met alcohol

De meeste mensen die stoppen met drinken hebben in het begin moeite met slapen. Na een aantal dagen en soms pas weken, herstelt dit zich weer. Door het drinken van alcohol is het natuurlijke slaapritme erg verstoord. Het lichaam heeft tijd nodig om dit weer te herstellen. Dit wordt een onthoudingsverschijnsel genoemd. Lichte onthoudingsverschijnselen zijn normaal en komen vaak voor. Meestal verdwijnen lichte ontwenningsverschijnselen na ongeveer een week.

Hoe lang de ontwenningsverschijnselen duren en hoe hevig ze zijn heeft onder andere te maken met hoe lang en hoeveel er gedronken is, de lichamelijke conditie en je persoonlijke gevoeligheid. Accepteer dat dit een moeilijke periode is en dat je de komende tijd slecht zult slapen en houd er in je dagelijkse bezigheden rekening mee. Haal de spanning eraf dat je persé wilt slapen. 

Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen:
Zorg in ieder geval voor goede lichaamsbeweging, let op gezonde voeding en drink veel water. Dit laat de ontgifting sneller verlopen doordat de stofwisseling in het lichaam wordt gestimuleerd. 
Verschuif niet je dag-en nachtritme; ga niet overdag slapen en probeer een goed dag- en nachtritme in te bouwen in je leven. Ga pas naar bed als je echt moe bent, maar sta elke dag op een vast moment en bij voorkeur vroeg op. In het begin is het dan lastig opstaan, maar je zult dan 's avonds eerder moe worden en steeds vroeger naar bed gaan, totdat je op een gegeven ogenblik een vast tijdstip kunt bepalen om te gaan slapen en om op te staan. Dit ritme zorgt voor structuur van je dag. En doe 's avonds iets anders dan dat je gewend bent, ga bijvoorbeeld nog even rustig een blokje omlopen en drink daarna nog een beker warme melk met honing of anijs.

Zorg ervoor overdag niet een te drukke dagindeling te hebben waarbij je veel dingen moet doen en aan veel dingen tegelijk moet denken. Het is dan logisch dat je 's avonds in bed door blijft gaan met piekeren. Bouw rustmomenten in op een dag, waarbij je even niets doet en tijd heeft om na te denken. Luister naar rustige muziek, lees een boek, of maak een korte wandeling. En ga niet vlak voor het naar bed gaan nog iets doen waarbij je je geestelijk moet inspannen. Drink 's avonds geen koffie met cafeïne. Sommige mensen zijn zeer gevoelig voor het opwekkende effect van de cafeïne en kunnen beter helemaal geen koffie met cafeïne drinken of daar na ongeveer 12.00 uur 's middags mee stoppen. En eet geen zware maaltijd voor het slapen gaan.

Gebruik de nacht niet om na te denken, wees hierin streng voor jezelf. Verplaats je gedachten naar ontspannende dingen of laat het denken helemaal los. Als je echt niet kunt slapen: zoek dan afleiding. Maak bijvoorbeeld een dagindeling met voornemens voor de volgende dag(en). Leer jezelf ook een aantal ontspanningstechnieken die je 's nachts kunt toepassen. Ook al slaapt je niet, je ontspant dan in ieder geval wel. Leg een boek naast je bed, dat makkelijk te lezen is en geen spanning oproept. Geef niet toe aan de verleiding om weer te drinken om te kunnen slapen of juist fitter te voelen. Op langere termijn levert dit geen resultaat op. 

Betrek je partner, kinderen en eventueel een goede vriend bij je pogingen met de drank te stoppen. Het is belangrijk dat naasten weten wat je doormaakt en je eventueel daarin kunnen steunen.
En overleg eventueel met je huisarts voor wat ondersteunende medicatie voor een paar dagen  Wanneer je last heeft van zwaardere ontwenningsverschijnselen. Of de verschijnselen houden erg lang aan. Ga dan even langs je huisarts. Tijdelijke medicatie of geruststelling kan helpen om je door deze eerste moeilijke periode heen te helpen. De huisarts kan je eventueel ook verwijzen naar een instelling voor verslavingszorg, die je met kortdurende hulp en medische begeleiding kan helpen de eerste maanden goed door te komen.

Lees op de Jellinek website meer over de onthoudingsverschijnselen die je kunt voelen, hoe lang die kunnen duren en hoe je er mee om kunt gaan.

Feedback en Kennisbank