Doorgaan naar artikel

Jeuk na stoppen alcohol

Wanneer mensen stoppen of minderen met drinken kunnen ze hevige jeukverschijnselen krijgen.
Het is niet duidelijk waar deze jeuk precies vandaan komt, maar belangrijk is wel om te weten dat het vanzelf weer over gaat. (meestal na 1-2 weken)
Ga dus niet opnieuw drinken om de jeuk te bestrijden!

Wanneer mensen stoppen met drinken gaan ze de wereld daarnaast intenser ervaren. Dit komt omdat alcohol een dempende werking heeft waardoor je prikkels worden onderdrukt.
Als deze demping wegvalt, dan ervaar je alle prikkels: licht en geluid, maar ook jeuk intenser. Na 1-2 weken wennen je hersenen aan de nieuwe situatie (zonder alcohol) en ervaar je alle prikkels minder intens.

Jeuk kan echter ook een aanwijzing zijn voor gevoels-hallucinaties ("beestjes onder de huid") wat mensen met een onthoudingsdelier ervaren. Zoek bij een delier altijd medische hulp.

Een andere mogelijke verklaring voor jeuk kan depressie zijn. Depressie komt regelmatig voor bij mensen die te veel alcohol drinken. Verder moet je bij jeuk ook altijd even denken aan bijwerkingen van geneesmiddelen, ontregeling van suikerziekte (wat goed kan na het stoppen met drinken) of schildklierfunctie. En jeuk na alcoholgebruik kan mogelijk ook worden veroorzaakt door een verminderde nier of leverfunctie, maar dan verwacht je ook andere klachten.

Wanneer je een lange periode veel hebt gedronken is het raadzaam om je leverfunctie en andere bloedwaarden te laten testen bij de huisarts. Je huisarts kan hierbij bekijken hoe het is gesteld met je lever, en je algehele gezondheid. Het is niet duidelijk of jeuk echt voortkomt uit leverfunctiestoornissen. Daarnaast is het ook niet duidelijk of jeuk voortkomt uit toxines.

Als je al langer niet meer drinkt en nog steeds jeuk ervaart, zou er sprake kunnen zijn van polyneuropathie (de jeuk wordt dan vaak omschreven als tintelingen, prikkelingen, doof gevoel of jeuk). 

 Conclusie:
- filter valt weg, prikkels komen harder binnen
- wanneer je lange tijd veel alcohol hebt gebruikt, en ontwenningsverschijnselen ervaart (trillen/zweten/jeuk) laat je bloed testen bij de huisarts, om te checken of je lever nog goed werkt

 

 

 

Feedback en Kennisbank