Skip to content

Tips bij stoppen met drinken

Als je na stoppen toch weer een keer gaat drinken, geef dan de moed niet op. Ga na in welke situatie je weer ging drinken en bedenk hoe je een volgende keer anders kunt reageren.

Een aantal tips:

  • schrijf de nadelen van gebruik voor je op, en bedenk voor jezelf wat de gevolgen zijn als je wel drinkt. Dit houdt je gemotiveerd.
  • leg ook aan je vrienden uit waarom je niet drinkt en dat je het daarom prettig zou vinden als ze je niets aanbieden of hierop aandringen.
  • haal lekkere alcoholvrije drankjes in huis, zoals een lekkere verse smoothie.
  • en mocht je een keertje toch gaan drinken, geef dan niet meteen op. Laat je niet tegenhouden door één tegenval om hierna weer te gaan drinken.
  • Bereid je voor op riskante situaties;

Wat zijn riskante situaties? Bedenk wat voor je riskante situaties/gevoelens/gedachten zijn waardoor het gevaar van gebruik groter wordt (bijvoorbeeld de gedachte ‘Nog 1 keertje’, of niet alleen willen zijn of met veel geld in je zak in de stad zijn, etc.). Als je deze situaties op een rijtje hebt, schrijf dan op wat je gaat doen wanneer je in zo’n situatie terecht komt. Wat kun je dan doen in plaats van te gaan drinken. En bedenk van te voren vast wat je kunt doen als je trek krijgt. Bedenk vooraf zoveel mogelijk alternatieven. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals een douche nemen, hardlopen etc. Misschien kun je iemand bellen.

Je kunt aantal afspraken met jezelf te maken met het doel om jouw drinken onder controle te houden. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken bepaalde personen of plekken te vermijden. Ook kun je met jezelf afspreken om, als je dreigt aan drank toe te geven, meteen iets anders te gaan doen bijvoorbeeld een ontspanningsoefening of een eind fietsen. Er zijn 4 soorten afspraken die je met jezelf kunt maken. Lees hier meer over deze afspraken.

Heb je toch iets meer hulp nodig? Lees hier meer over de andere mogelijkheden bij Jellinek.

Feedback and Knowledge Base