Skip to content

Afspraken met jezelf bij stoppen met drinken

Als je geen controle meer hebt over jouw drinkgedrag is het verstandig om hulp te zoeken. Als je dit niet wil kun je proberen een aantal afspraken met jezelf te maken met het doel jouw drinken onder controle te houden. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken bepaalde personen of plekken te vermijden. Ook kun je met jezelf afspreken om, als je dreigt aan drank toe te geven, meteen iets anders te gaan doen bijvoorbeeld een ontspanningsoefening of een eind fietsen.

Er zijn 4 soorten afspraken die je met jezelf kunt maken:

1. Vermijd bepaalde personen of plaatsen

Je kunt met jezelf afspreken dat je bepaalde personen even niet wil zien. Ook kun je afspreken dat je een tijdlang niet naar je favoriete café gaat. Of je doet alle alcohol die je in huis hebt weg. Heb je binnenkort een etentje en denk je dat je het niet aan kunt, dan kunt je overwegen om een keer niet te gaan. Natuurlijk kunt je niet eindeloos personen en plaatsen blijven vermijden maar in het begin kan het raadzaam zijn.

2. Verzin alternatieven voor alcohol

Je kunt met jezelf afspreken als je de neiging krijgt om te gaan drinken, dan meteen iets anders te gaan doen. Je spreekt bijvoorbeeld af dat je dan een paar glazen spa gaat drinken of dat je een vriend belt. Er zijn vele alternatieven te bedenken: bijvoorbeeld fietsen, ontspanningsoefeningen doen etc.

Extra moeilijk wordt het wanneer je ineens in een café drank aangeboden krijgt. Ook voor deze situatie kun je nu al een afspraak met jezelf maken. Je kunt met jezelf afspreken dat je dan op een krachtige, niet misten verstane manier nee zegt en meteen een alternatief noemt. Dus: NEE, een tonic graag.

3. Verzin beloningen

Je kunt het ‘niet-drinken’ voor jezelf aantrekkelijker maken door jezelf te belonen. Wat kun je bijvoorbeeld allemaal met het geld doen dat je heeft uitgespaard. Koop een nieuwe trui, ga een keer naar een dure kapper, koop een CD of iets voor je hobby dat eigenlijk veel en veel te duur is.

4. Verzin alternatieve beloningen

Tenslotte kun je met jezelf afspreken bepaalde taken te gaan verrichten als het je niet lukt om minder te drinken. Probeer iets te bedenken dat je vervelend vindt, maar toch nuttig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het doen van huishoudelijk werk, de auto wassen of aan het doen van een klusje voor anderen. Of maak geld over aan een goed doel.

Werkt het niet, en heb je toch iets meer hulp nodig bij het stoppen? Kijk dan hier voor meer informatie over de mogelijkheden bij Jellinek.

Feedback and Knowledge Base