Doorgaan naar artikel

Hoe kan ik beter maat houden?

Beste deelnemer,

Je geeft aan dat je niet regelmatig drinkt maar op sommige momenten geen maat weet te houden. Je vraagt ons hoe je beter maat kunt houden als je alcohol heeft gedronken.

Bij black-outs door overmatig alcoholgebruik kan een stoornis optreden van het korte termijn geheugen. De informatie uit het korte termijngeheugen wordt dan niet doorgegeven aan het lange termijn geheugen. Je weet bijvoorbeeld niet meer hoe je thuisgekomen bent, wat je allemaal gezegd hebt of waar je fiets is gebleven. Soms komen flarden herinnering later weer boven drijven. Het herhaaldelijk voorkomen van black-outs wordt ook wel gezien als een teken van een beginnend alcoholprobleem. Opvallend is ook hoe mensen vaak over een black-out denken. Riskant wordt het als iemand een black-out als een normaal verschijnsel gaat zien. Als iets wat er blijkbaar bij hoort. Een black-out is een signaal dat het de volgende keer iets minder moet. Bij langdurig en veel drinken tast alcohol namelijk steeds meer geheugenfuncties aan. Dan kan ook het lange termijn geheugen aangetast worden. Ondanks dat je niet dagelijks drinkt, en vaak ook helemaal niet te veel, kan het daarom tóch de moeite lonen je alcoholgebruik aan te pakken.

Als je besluit te minderen of te stoppen dan kan de Jellinek Online Zelfhulp je hierbij ondersteunen. Dit programma is gratis en anoniem en achter elke computer uit te voeren. Op elk gewenst tijdstip van de dag. Door dagelijks te registreren en wekelijks de opdrachten te maken krijgt je meer inzicht in je eigen gebruik, voor en nadelen en leer je tools om je drinken beter onder controle te houden. Daarnaast kun je op het forum tips en ervaringen uitwisselen met andere deelnemers aan het programma.

Hieronder daarnaast vast wat gereedschap om meer controle te krijgen over je wens niet te veel te drinken per keer.
Om te beginnen, ons gezondheidsadvies is: drink niet meer dan 1 glas per dag (vrouwen) en 2 glazen per dag (mannen). En drink 2 dagen per week niet. Voor drinken tijdens uitgaan, geldt, drink niet meer dan 5 eenheden per keer, en maximaal 1 keer per week.  

 - Oefening 1: Als je iets wilt veranderen in je drinken, is het goed om voorbereid te zijn, en je risico-momenten goed te leren kennen. En wat je dan als alternatief kunt gaan doen. Iets wat je hierbij kan helpen is de digitale zelfhulp: www.jellinek.nl/zelfhulp

- Oefening 2: Zet voor jezelf op een rijtje, wat de voordelen van minder dan 3 glazen drinken zijn voor jou. Doe dit ook met nadelen van meer dan 2 glazen drinken. Zowel op de korte termijn als de lange termijn.

 - Oefening 3: Spreek met jezelf af hoeveel glazen je maximaal wilt drinken. Haal niet meer alcohol in huis of neem niet meer geld mee naar de kroeg. Zo kun je ook niet snel in verleiding gebracht worden om meer te drinken dan je van plan was. Als je zin hebt om meer te drinken, probeer dan de behoefte een half uur uit te stellen. Trek duurt ongeveer een half uur. Ga in dat half uur iets doen om je af te leiden, je zou bijvoorbeeld kunnen gaan: slapen, lezen, muziek luisteren, sporten, iemand bellen, tv kijken, gamen, ommetje maken of lees wat je bij oefening 2 heeft opgeschreven. Meestal is de trek na dat half uur verdwenen.

- Belonen: Beloon jezelf ook, als je je aan jouw voornemen hebt gehouden! Trakteer jezelf bijvoorbeeld op een goed boek, lekkere chocola, naar de film gaan etc.

Tot slot nog wat tips: 

- Wissel het drinken af, na elk glas drank een glas fris, hierdoor houd je het beter in de hand en doet je toch mee in het sociale verkeer.

- Houd je glas niet in de hand, want dan drink je het sneller leeg. Maar zet het bijvoorbeeld ergens op een tafeltje.

- Drink uit een glas wat daar bij hoort, dus een bierglas voor bier, en sterke drank niet in een longdrinkglas.

- Weet dat een flesje of blikje bier gelijk staat aan 1,5 glas. Dus 6 blikjes = 9 standaard glazen.

Groet,

Team Zelfhulp


Feedback en Kennisbank