Skip to content

Ik denk vaak nog aan blowen en vraag me af of dit wel het juiste moment is om te stoppen?

Beste deelnemer,

Twijfels
Twijfels zijn herkenbaar. En niet perse een teken dat het niet het juiste moment is. Stoppen met roken/blowen is nou eenmaal lastig. Zeker als je lange tijd hebt gerookt. En zin in roken is een van de eerste dingen die je merkt als je stopt met roken. Realiseer je dat zo’n moment van trek maar enkele minuten duurt. Zit het uit. Het duurt niet zo lang. U zult merken dat het opkomt, zijn hoogste punt bereikt en weer weg ebt. Wanneer je pas gestopt bent heb je vaker zin in een blowtje dan na een paar weken. Na verloop van tijd krijg je steeds minder vaak zin. En op den duur is de zin helemaal weg.

Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan waarom je precies wilt blowen. En welke functie het blowen voor jouw heeft gekregen. Blow je bijvoorbeeld voor de gezelligheid en vind je het lastig om niet mee te blowen met anderen? Of blow je om je te kunnen ontspannen? Blow je “uit gewoonte” (op vaste momenten)? Of heb je het blowen nodig om jezelf goed te voelen? Het Jellinek Online Zelfhulpprogramma kan je helpen hier meer zicht op te krijgen. Zodra je deze situaties goed kent (bijvoorbeeld voor het slapen gaan), kun je je hierop leren voorbereiden en vast een oplossing bedenken hoe je met deze situaties om wilt gaan (bijvoorbeeld thee zetten en een magazine lezen).

Enkele stop-tips:
-Zorg dat je je op lastige situaties voorbereidt door alvast te bedenken hoe je jezelf op zulke momenten kunt afleiden.

-Vertel jouw omgeving dat je gaat stoppen. Vertel het aan een paar vrienden. Eventueel stop je met iemand samen. Spreek met anderen af dat zij jou niets aanbieden. En zoek mensen op die je in lastige situaties willen steunen.

-Ruim alles op wat je aan het blowen herinnert.

-Zorg voor voldoende lichamelijke ontspanning. Bijv. wandelen, zwemmen en fietsen.

-Beloon jezelf met het geld dat je uitspaart. Ga leuke dingen doen of geef jezelf iets. Stort het geld dat je uitspaart in een potje en koop er iets leuks van.

-Als je na gestopt te zijn er toch weer een opsteekt (terugval) geef de moed dan niet op. Ga na in welke situatie dat gebeurde en probeer te bedenken met welk ander (alternatief) gedrag je voortaan kunt reageren. Kom je de volgende keer wel door die situatie heen dan ben je alweer een stukje sterker geworden.

Wat te doen bij trek?
Nadat je gestopt bent zullen er nog momenten komen waarop je weer wilt blowen. Bijvoorbeeld in moeilijke tijden of juist op feestelijke momenten. Ga op moeilijke momenten iets anders doen en leidt jezelf af. En probeer toch positief te blijven denken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je het doet, helpt het vaak goed:

- Zeg tegen jezelf dat je blowen niet nodig hebt om u goed te voelen.

- Bedenk hoelang je al niet blowt en wees daar trots op. Geef jezelf vaak een compliment. Bedenk voor jezelf een bijzondere beloning als u het weer een week heeft volgehouden.

- Zeg nooit: ‘één jointje maakt niet uit’, ‘ik heb er wel een verdiend’ of ‘eens kijken of ik het nog wel lust’. Op momenten dat je zo denkt, kunt je daar een positieve gedachte tegenover zetten. Bijvoorbeeld: ‘ik heb het al zo lang volgehouden, ik wil en ga het nu ook verder doorzetten!’ Het is beslist de moeite waard om het vol te houden!

Meer hulp nodig?
Als je twijfelt of de gratis Jellinek Online Zelfhulp voor je de beste hulp is of als je behoefte hebt aan meer hulp, kun je een extra steuntje in de rug zoeken en is de combinatie van face-to-face en online behandeling misschien iets voor je. Extra gesprekken met een behandelaar kunnen je helpen om jouw doel te bereiken.

Groet,
Team Zelfhulp

Feedback and Knowledge Base